vesti

​Novo Libekovo istraživanje: Šta mladi na mreži misle o tome kako se Srbija bori sa epidemijom?

Najnovije Libekovo istraživanje „Šta mladi na mreži misle o tome kako se Srbija bori sa epidemijom?" sprovedeno je od 10. juna do 10. jula 2...
IZDVAJAMO

Srbija i strani kapital – novi specijalizovani serijal od juna na našem medijskom portalu Talas.rs

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da ćemo početkom juna na našem medijskom portalu Talas.rs lansirati novi specijalizovani serijal Srbij...

Najnovije Libekovo istraživanje „Šta mladi na mreži misle o tome kako se Srbija bori sa epidemijom?" sprovedeno je od 10. juna do 10. jula 2020. na uzorku od 715 ispitanika prosečne starosti 25 godina.

Kako je istraživanje rađeno online, uzorak ne možemo smatrati u potpunosti reprezentativnim te rezultati koje smo dobili predstavljaju specifičnu percepciju borbe države sa pandemijom ograničenu socijalnom strukturom ispitanika, a to je mlada, gradska i visokoobrazovana populacija.

Borbu naše države protiv pandemije korona virusa ispitanici su pretežno vrednovali ocenom 5 od mogućih 10, a rad institucija (predsednika, premijerke, Vlade Republike Srbije, Skupštine, Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba) dobio je pretežno niske ocene.

Skoro polovina ispitanika mere za suzbijanje pandemije okarakterisala je kao uglavnom restriktivne, a čak 73,2% ocenilo je da mere ograničenja kretanja nisu važile jednako za sve građane.
Nešto više od polovine ispitanih smatra da je vanredno stanje ukinuto prerano, većina bi rekla da su najviše uticaja na donošenje odluka imali političari na vlasti, dok čak 87% ispitanika veruje da je vlast ovu krizu iskoristila kako bi vodila političku kampanju.

Skoro polovina misli da su se građani tokom pandemije ponašali odgovorno, a nešto više njih smatra da je trebalo uvesti strože mere kada je reč o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i okupljanju vernika.

Istraživanje je sprovedeno u okviru kursa Tehnike istraživanja javnog mnjenja sa polaznicima Akademije liberalne politike 9, a koordinator je bio Nikola Jović.

Celo istraživanje dostupno je u PDF formatu i možete ga preuzeti ovde.