vesti

Slobodni i odgovorni i u 2019.

Godina za nama značajna je za Libek iz mnogo razloga. Početkom 2018 godine u januaru obeležili smo desetogodišnjicu od osnivanja. Tokom obel...
IZDVAJAMO

​Privremena obustava obrazovnih programa Libeka kao preventivna mera

Obaveštavamo naše polaznike, predavače, naučne saradnike i zainteresovanu javnost da smo odlučili da održavanje obrazovnih programa privreme...

Godina za nama značajna je za Libek iz mnogo razloga. Početkom 2018. godine u januaru obeležili smo desetogodišnjicu od osnivanja. Tokom obeležavanja ovog značajnog jubileja najavio sam da ćemo u prvoj polovini godine otvoriti potpuno novo poglavlje u našem radu.

Ova godina je zbog toga u dobroj meri u znaku lansiranja našeg medijskog portala Talas koji je počeo sa radom krajem marta. Tokom ovih devet meseci u 2018. godini bavili smo se raznim političkim, ekonomskim, kulturnim i ideološkim sadržajima koji su privlačili sve veći broj čitalaca.

Ohrabreni reakcijama, ojačani novim članovima tima, podržani putem prestižne međunarodne nagrade, u novu godinu ulazimo spremni da javnosti ponudimo značajno veći broj sadržaja koji je svakako obogaćen i novim medijskim formatima.

Kako bismo što široj javnosti približili štetnost ekonomskog populizma ove godine emitovali smo i video serijal Pop zablude. Svakog meseca od januara do oktobra objavljivali smo po jednu video epizodu koja se ticala neke konkretne zablude. Do sada je ovaj video serijal pogledalo preko 200.000 ljudi. Ove teme bile su i glavni sadržaj publikacije "Top 10 ekonomskih zabluda" koju smo objavili u oktobru.

Sa Libekovim stručnim saradnicima pozabavili smo se i temama širim od ekonomije – to je bio cilj naučno-obrazovnog video serijala Libek zona koji je, između ostalog, razmatrao teme kao što su transformativne tehnologije, pitanje siromaštva, kriptovalute.

Na polju naših političkih predloga svakako je najviše pažnje privukao predlog uvođenja fiskalnih pravila u novi Ustav Republike Srbije, dok smo o ostalim najvažnijim ekonomskim temama razgovarali sa gostima na deset javnih tribina koje smo organizovali svakog meseca.

Libek alumni zajednica bogatija je za još jednu generaciju izuzetnih polaznika sedme Akademije liberalne politike kao druge generacije programa Uvod u studije totalitarizma. Osma generacija ALP-a uspešno je startovala u oktobru. Mlade srednjoškolce upoznali smo sa osnovama liberalizma tokom osamnaestog po redu programa Politika pojedinca. Značajna novina na polju obrazovanja bio je kurs Ekonomija za istraživačke novinare koji smo održali tokom septembra.

Tokom ovih deset godina jedna od najvećih vrednosti Libeka jeste svakako široka mreža alumnista, predavača, mentora, saradnika i domaćih i međunarodnih partnera koji su izuzetna podrška na svim poljima našeg delovanja. U ime Libek tima ovim putem želim svima njima da zahvalim na dosadašnjoj posvećenosti i podršci.

I u 2019. godini budite slobodni i odgovorni.

Miloš Nikolić,

Predsednik Libeka.