vesti

Smanjenje doprinosa nedovoljno za privredni rast

Libertarijanski klub - Libek smatra da je smanjenje doprinosa za 0,75%, koje je najavio ministar finansija, nedovoljno da zaposleni i poslod...
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Uvod u studije totalitarizma 4

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo otvorili konkurs za upis četvrte generacije polaznika našeg obrazovnog programa Uvod u s...

Libertarijanski klub - Libek smatra da je smanjenje doprinosa za 0,75%, koje je najavio ministar finansija, nedovoljno da zaposleni i poslodavci osete značajnije benefite. Iako je svako rasterećenje zarada u Srbiji korak u dobrom smeru, ovo povećanje nikako se ne može smatrati istorijskim. Ovoliko malo smanjenje doprinosa pre bi se moglo smatrati simboličnom merom.

Ukoliko se primeni na prosečne zarade u Srbiji, ovo smanjenje značiće uštedu od 510 dinara mesečno po zaposlenom, odnosno 6120 dinara godišnje.

Da bi se u Srbiji osetio prosperitet, potrebno je ostvariti značajniji ekonomski rast. Da bi se ostvario značajniji ekonomski rast, potrebno je povećati ekonomske slobode u Srbiji, koje su trenutno na veoma niskom nivou (https://libek.org.rs/sr/vesti/2018/09/25/ekonomske-slobode). Ovo, pored smanjenja opterećenja zarada podrazumeva i značajno bolju vladavinu prava, naročito u oblasti nezavisnosti sudstva zaštite privatne svojine, nepristrasnosti u sudskom postupku i izvršenja ugovora.

Libek poziva Vladu Srbije da, ukoliko je tačno da postoji suficit u budžetu, ovo bude iskorišćeno za hrabrije rasterećenje zarada. Istovremeno, nadamo se da će najavljeno ukidanje parafiskalnih nameta biti sveobuhvatno.