vesti

Održan panel "Međunarodni ekonomski odnosi Srbije"

Sinoć je u Envoy Conference centru održan panel “Međunarodni ekonomski odnosi Srbije“
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Program za medije, PR i istraživanje

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je otvoren konkurs za upis prve generacije polaznika Programa za medije, PR i istraživanje.

Sinoć je u Envoy Conference centru održan panel “Međunarodni ekonomski odnosi Srbije“.

Događaj je otvorio i moderirao direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, Mihailo Gajić, istakavši da je ovo još jedan u nizu događaja koje organizuje Libertarijanski klub, sa ciljem razmatranja ekonomskih zabluda i mitova koji su prisutni u našoj javnosti.

Narodni poslanik Aleksandar Stevanović na početku svog izlaganja je rekao da nismo završili ono što su postigle skoro sve zemlje koje su prolazile tranziciju i da još uvek vučemo probleme iz prošlosti. “Srbija itekako pati od ekonomskih zabluda a posebno kada govorimo o privatizaciji javnih preduzeća koje su postale “porodično srebro".

"Neophodno je podsticati privatno preduzetništvo, smanjiti uplitanje države i obim njene regulative, jer samo zdrava konkurencija donosi više profita" , istakao je Stevanović.

Odgovarajući na pitanje, koliko mainstream mediji, kako štampani, tako i elektronski, izveštavaju o ekonomskim temema i da li je izveštavanje o njima kvalitetno, novinarka lista Politika, Anica Telesković, je rekla da je ekonomsko novinarstvo u nekoj vrsti "predstečajnog postupka". “Ovoj vrsti novinarstva nedostaju kvalitetna analiza, kontekst, kao i stručno obrazloženje istog". Većina medija su postali neka vrsta "protočnog bojlera" koji plasiraju vesti pogodne isključivo interesima stranaka na plasti. Telesković je dodala da je u vreme kada je ona počinjala da se bavi ekonomskim novinarstvom bilo više specijalizovanih ekonomskih časopisa, a sada se to svelo na puko prepisivanje saopštenja bez analize i objašnjenja značenja ekonomskih termina". Anica je naglasila da dobar deo zabluda i dolazi od strane novinara koji koriste pogrešne termine.

Stevanović je na kraju svog izlaganja zaključio da devizni kurs treba da bude tržištan, da centralna banka treba da reaguje samo kada dodje do fluktuacija I da režim I inflacija budu predvidivi".

U svom zaključnom izlaganju gospođa Telesković je rekla da je na novinarima velika odgovornost, da oni svakodnevno treba da podsećaju na negativne trendove koji su prisutni a ne samo na stvari koje vlasti žele da plasiraju javnosti"

Na kraju panela, moderator se zahvalio prisutnima ali I gledaocima koji su panel pratili preko društvenih mreža.

Nasledećem linku možete pogledati snimak događaja.