vesti

Održan panel "Trgovinski odnosi Srbije - carine, EU, STO"

Sinoć je u Envoy Centru održan panel "Trgovinski odnosi Srbije- carine, EU, STO“.
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Program za medije, PR i istraživanje

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je otvoren konkurs za upis prve generacije polaznika Programa za medije, PR i istraživanje.

Sinoć je u Envoy Centru održan panel "Trgovinski odnosi Srbije- carine, EU, STO“.

Događaj je otvorio i moderirao direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, Mihaio Gajić, istakavši da je ovo još jedan u nizu događaja koje organizuje Libertarijanski klub, sa ciljem razmatranja ekonomskih zabluda i mitova koji su prisutni u našoj javnosti.

Na panelu smo, između ostalog, razgovarali o izazovima slobodne trgovine, položaju Srbije u trgovinskim tokovima, odnosima sa EU, kao i mogućem priključenju STO.

Odgovarajući na pitanje kako ekonomisti posmatraju pitanje slobodne trgovine i da li postoji neki konsenzus o ovom pitanju, Miroslav Prokopijević, profesor ekonomije i naučni savetnik Instituta za evropske studije, je rekao da je upravo ovo pitanje oko kojeg postoje najveće razlike između ekonomista i laika, ekonomisti favorizuju slobodnu trgovinu dok su laici protivni. „Ako hoćemo da imamo protekcionistički režim moramo imati neku vrstu barijere između nas i ostatka sveta, što je barijera viša to je i trošak veći. Idealna ekonomska situacija je da ove barijere ne postoje“. Pored toga profesor Prokopijević je istakao da i srednjoškolski udžbenici daju jednu lažnu sliku u odnosu na realnost, i da nažalost kod nas pojedini ekonomisti čak zastupaju i tezu reindustrijalizacije.

„Jedan od razloga zašto loše živimo jeste postojanje protekcionizma: loša promatranja ekonomskih pojava dovode do preuzimanja loših poteza što na kraju dovodi do loših ekonomskih rezultata“, dodao je Prokopijević.

Dušan Protić, programski menadžer, Centra za evropske politike, prvenstveno se osvrnuo na standarde Evropske unije koji se odnose na slobodno kretanje robe (Poglavlje 1.), u kome je Srbija solidno ocenjena kada je u pitanju normativni, zakonodavni okvir, međutim to nije dovoljno, jer nedostaje ispunjavanje tehničkih standarda (uslova) neophodnih da bi se proizvodi mogli plasirati na ovo tržište. „Dok ne postanemo članica EU i Svetske trgovinske organizacije, neophodno je dodatno političko i institucionalno angažovanje i delovanje u CEFTA aranžmanu, budući da smo prirodno orijentisani prema zemljama članicama CEFTE i da su naši proizvodi najviše prisutnu u tim državama, istakao je Protić.“

Kada je u pitanju priključenje Svetskoj trgovinskoj organizacji, koja danas broji 164 članice, panelisti su se usaglasili da je poražavajuća činjenica to što Srbija još uvek nije potpisnica ovog regulatornog okvira za međunarodnu trgovinu (pored Srbije, van ove orrganizacije u Evropi su jedino Bosna i Hercegovina i Belorusija). Da bi se ovakva situacija promenila, za ulazak Srbije u STO neophodna je jača politička volja i primena adekvatnijih stručnih kapaciteta.

Mihaio Gajić se na kraju panela istakao važnost i neophodnost razmatranja ovih ekonomskih mitova i zabluda i istakao da je važnost trgovine na mikro nivou među pojedincima i da takve relacije važe i na makro nivou te se zahvalio panelistima i prisutnima.

Događaj možete pogledati na sledećem linku.