vesti

Održan panel "Srbija između EU i Rusije"

Sinoć je u Envoy Conference održan panel „Srbija između EU i Rusije" na kome se govorilo o političkim i ekonomskim odnosima Srbije sa EU, ka...
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Uvod u studije totalitarizma 4

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo otvorili konkurs za upis četvrte generacije polaznika našeg obrazovnog programa Uvod u s...

Sinoć je u Envoy Conference održan panel „Srbija između EU i Rusije“ na kome se govorilo o političkim i ekonomskim odnosima Srbije sa EU, kao i o zabludama po pitanju ekonomske saradnje Srbije sa Ruskom Federacijom.

Panel je moderirao predsednik Libeka, Miloš Nikolić, istakavši da je ovo još jedan u nizu događaja koje organizuje Libertarijanski klub, a koji za cilj ima razbijanje ekonomskih zabluda koje su prisutne u našoj javnosti. Pored toga značaj ovog panela ogleda se, između ostalog što su prikazani rezultati najnovijeg Libekovog istraživanja, koje je sprovedeno tokom aprila meseca a odnosi se na analizu medijskog sadžaja prikaza ekonomskih odnosa Srbije sa Evropskom Unijom, Sjedinjenim Američkim državama i Rusijom.

Govoreći o odnosima Srbije i EU, bivši ambasador Republike Srbije pri EU Duško Lopandić, istakao je da je pomeranje Srbje od EU, između ostalog i posledica samih dešavanja unutar Evropske Unije: „Sada imamo potpuno novi poredak u okviru evropske zajednice, drugačiji od onog pre 10-15 godina, na delu su Bregzit, sukob sa Rusijom, migracioni problemi itd.“ Lopandić je naveo nekoliko osnovnih razloga koji opterećuju odnos Srbije i EU. Prvi je po njegovim rečima, trajanje dosadašnjeg procesa, koji je dva puta duži u odnosu na dužinu procesa pridruživanja zemalja Centralno-istočne Evrope. Drugi razlog, u vezi je sa procesom pregovora, odnosno obavezama i neophodnim reformama koje u okviru ovog procesa treba ispuniti, prevashodno misleći na normalizaciju odnosa sa Kosovom. Sve navedeno, kako je Lopandić istakao, utiče na javnost u Srbiji, dovodeći do smanjenja entuzijazma po pitanju pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji.

Izvršna direktorka Centra za evropske politike, Ranka Miljenović, istakla je da su najveći spoljno-trgovinski partneri Republike Srbije, države članice EU i da skoro 2/3 robne razmene koje Srbija ostvaruje sa svetom, odlazi upravo na zemlje Evropske Unije. Pored toga, Miljenović je istakla da 2/3 investicija dolazi iz zemalja EU, prvenstveno od strane Nemačke, Italije, Francuske i Austrije. Po visini investicija, Republika Češka je takođe jedna od prvoplasiranih zemalja. Direktorka CEP-a je naglasila potrebu dodatnog angažovanja organizacija civilnog društva ali i edukacije novinara odnosno medija, o ekonomskim pitanjima, koji bi trebalo da približe i objasne benefite članstva u Evropskoj Uniji.

Iznoseći glavne nalaze istraživanja domaćeg medijskog sadržaja o ekonomskim odnosima Srbije sa EU, SAD i Rusijom, master student Fakulteta političkih nauka, Vuk Velebit, apostrofirao je da se najveći broj tekstova (od 176 koliko je obuhvaćeno ovom analizom) odnosi na ekonomsku saradnju Nemačke i Srbije. Kada je reč o tekstovima koji se odnose na ekonomsku saradnju Rusije i Srbije, Velebit je naglasio da su ti tekstovi politizovani i da se uglavnom odnose na nabavku vojnog naoružanja, pri čemu se manipuliše podacima i stvara određena doza senzacionalizma. „O otvaranju novih radnih mesta i potencijalnih ulaganja, pisalo se bez dublje analize i intervjuisanja relevantnih ekonomista“, istakao je Velebit.

Mihajlo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, naveo je da postoji nekoliko zabluda o Rusiji kao velikoj ekonomskoj sili i važnog spoljno-trgovinskog partnera Srbije. Naime, BDP Rusije je manji od BDP-a Nemačke, Francuske, Italije ali i od BDP Holandije i Švedske zajedno. Pored toga, Gajić je istakao da skoro sve članice EU, osim Rumunije i Bugarske, imaju viši BDP per capita od Rusije. „Kulturna i istorijska povezanost Srbije i Rusije, prenosi se na političke, diplomatske odnose, između dveju zemalja, ali to nužno ne znači i poboljšanje i unapređenje ekonomskih odnosa. Uzimajući u obzir geografsku udaljenost Srbije i Rusije, zanemarivanje unutar industrijske trgovine i posmataranje Rusije onako kako želimo, a ne kako stvarno jeste, ne daje rezultate u realnom svetu“, naglasio je Gajić, dodajući da Rusija trgovinsku politiku koristi kao spoljno-politički instrument.

Sam kraj panela bio je otvoren za diskusiju i interakciju govornika i prisutnih učesnika.