vesti

Protest protiv ratnih zločinaca je za poštovanje, ne za zatvor

Najoštrije osuđujemo odluku tužilaštva da podigne prekršajne prijave protiv devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protest...
IZDVAJAMO

Održan seminar Politika pojedinca

Proteklog vikenda organizovali smo osamnaesti po redu seminar Politika pojedinca.

Najoštrije osuđujemo odluku tužilaštva da podigne prekršajne prijave protiv devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, zbog protesta na predizbornom događaju SNS-a u Beški, na kojem je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Odluku smatramo licemernom, s obzirom na činjenicu da je na istom događaju došlo do prebijanja aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, krivičnog dela za koje niko nije odgovarao do danas. Umesto krivičnog procesuiranja nasilnika, tužilaštvo je odlučilo da pokrene postupak protiv ljudi koji su tokom događaja, u javnom prostoru, razvili transparent i duvali u pištaljke.

Uprkos medicinskim izveštajima sa Urgentnog centra. na kom je dvoje aktivista završilo nakon što su fizički napadnuti u Beški, uprkos demoliranom vozilu aktivista, država je odlučila da sudski goni žrtve nemilog događaja, a da nasilnike zanemari.

Libek takođe izražava zabrinutost zbog sve većeg prisustva nasilja u političkom životu Srbije, a koje sa ovim postupkom dobijaju i pečat institucija. Zabrinjavajući je i opšti porast nasilja u poslednje vreme, uključujući obračune huliganskih grupa, ubistava i paljenja automobila u Srbiji, sa kojima institucije Srbije očigledno nisu spremne da se obračunaju.

Imajući u vidu opšti kontekst, ali i navedene dokaze, naročito je potrebno promisliti o tome kakvu poruku šalju javni nastupi osuđenika za ratne zločine u državnim ustanovama, a u organizaciji vladajuće partije.

Veselin Šljivančanin je osuđen za pomaganje i podržavanje zverskog mučenja 194 ubijena zarobljenika iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara.

Zbog toga pozivamo tužilaštvo da odustane od daljeg gonjenja aktivista, a Srpsku naprednu stranku da smogne unutrašnje snage za odustajanje od promocije zločinaca.