vesti

Javna rasprava koja nam je uskraćena - Libekov panel ,,Partije o budžetu"

Danas je u Envoy Conference sali Dali održan Panel ,,Partije o budžetu“. Ovom prilikom Libek je pozvao političke partije kako bi se razgovar...
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Uvod u studije totalitarizma 4

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo otvorili konkurs za upis četvrte generacije polaznika našeg obrazovnog programa Uvod u s...

Danas je u Envoy Conference sali Dali održan Panel ,,Partije o budžetu“. Ovom prilikom Libek je pozvao političke partije kako bi se razgovaralo o stanju u javnim finansijama i predviđenom budžetu za 2018. godinu.

Na panelu su govorili : Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, Dušan Pavlović, potpredsednik Dosta je bilo, Aleksandar Stanković, potpredsednik Nove stranke, Ivan Stefanović, predsednik resornog odbora Demokratske stranke za ekonomiju i Dušan Gamser, član predsedništva Liberalno-demokratske partije.

Pored prisutnih govornika, Libek je pozvao i predstavnike drugih političkih partija koji se nisu odvazvali pozivu.

Na samom početku Mihailo Gajić se osvrnuo na Libekovu analizu budžeta. ,,Libek smatra da su procenjeni prihodi i rashodi sa ovakvim poreskim stopama i procenjenim ekonomskim rastom adekvatni, ne smatramo da će biti određenih iskakanja i neće biti smanjena poreskih stopa.“ rekao je Mihailo i naveo da je nivo ekonomskog rasta koji je predviđen prilično optimističan.

Pričajući o glavnim ekonomskim problemima, Dušan Gamser iz LDP-a je istakao da glavni ekonomski problemi proističu iz političkih problema. ,, Glavni politički problem je nepostojanje konsenzusa u društvu i strateških pravaca razvoja u društvu. U Srbiji postoje otpori prema individualizmu i vladavini prava. LDP instistira na liberalnom pristupu i ekonomiju ne može rešiti država. Potrebna je veća privatizacija i manja regulacija.“ rekao je Gamser.

Predstavnik Demokratske stranke Ivan Stefanović rekao je da ekonomski pristup pa ni trenutni budžet koji je formiran nije socijal-demokratski po svojoj orijentaciji. ,,Ekonomske i političke odluke i retorika ove vlasti nisu usmerene ka onome što bi trebalo biti poboljšanje svakodnevnog života. Umesto da se stvari na koje ne možemo uticati, a koje dolaze spolja, kao što su sniženje cena nafte i istorijsko nezapamćene niske kamatne stope zaduživanja u evrima, koriste za jačanje privrede, vreme se troši na prazne priče, zastave visoke 200m i fontane koje ne rade.“ naveo je Stefanović.

Dušan Pavlović, potpredsednik Dosta je bilo kao glavni ekonomski problem u ovoj zemlji vidi ekstrakciju i da je to u određenoj meri vezano za budžet. ,,Čak i ako bismo imali povoljnu situaciju u okruženju, kao što i imamo u poslednjih nekoliko godina, mi ne vidimo veliki privredni rast u odnosu na zemlje u regionu. Vrednost koja se stvara u našoj privredi odlazi kroz političke kanale u privatne i strateške džepove. Sa jedne strane to je stranačko zapošljavanje, koje dovodi do većeg broja zaposlenih u javnoj administraciji nego što je nepohodno, a da biste onda te ljude isplatili vi morate da povećavate poreze i doprinose, a što znači da privredi ostavljate manje para“, rekao je Pavlović. On je istakao da sa druge strane dajete velike povlastice javnim preduzećima koja ne posluju efikasno.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović istakao je da je cilj trenutnog načina upravljanja stvaranje atmosfere gde će ljudi postati zavisni od države i državnog aparata, koji su na ivici egzistencije i koji nemaju mogućnost da vrše slobodno pasivno i aktivno biračko pravo. ,,U našoj zemlji, zbog trenutne političke situacije ne postoji razvojna politika i razvoj države nije cilj ove vlade. Druga stvar koju vidimo kao problem je uništavanje nacionalnih i državnih resursa i imovine i to ide do toga da pojedini tajkuni imaju u pravnom i operativnom vlasništvu čitave rudnike u Srbiji, državna imovina se kroz nameštene i stečajne postupke prodaje po višestruko nižoj ceni i državnom imovinom se ne upravlja na pravi način, već se svesno uništava“, rekao je Jovanović.

Aleksandar Stanković iz Nove stranke je naglasio da je imao priliku da pogleda novi budžet i istakao da je budžet slika kakva je aktuelna vlast i kakva vlast gradi i vodi državu.,, Kada pričamo o budžetu i gledamo stavke za šta je odvojeno i koliko, moramo da se vratimo u 2014. godinu, gde mi nemamo završni budžet, ne znamo koliko sredstava je za šta potrošeno i izdvojeno. Mi vidimo jednu lažnu sliku, netačno kreiranje suficita i smanjivanje deficita. Imamo Fiskalni savet koji je javno kritikovao produženje mere o smanjenu penzija i plata u javnom sektoru“. rekao je Stanković.

Nadovezivajući se na prethodne govornike, Dušan Gamser iz LDP-a je naveo da je nemoguće ograničiti korupciju bez bitnog smanjenja državnog bavljenja ekonomijom.

Ivan Stefanović iz DS-a je poručio da treba revidirati smanjivanje već niskih plata i nezakonito smanjivanje penzija.

Dušan Pavlović iz DJB-a je istakao da država plaća velike kazne i penale i da se neodgovorno upravlja parama. ,,Pre privatizacije potrebna je vladavina prava, jer u suprotnom privatizacija nema smisla. Trenutno postoji partijsko zapošljavanje i u privatnom sektoru." – rekao je Pavlović.

Nikola Jovanović iz Narodne stranke je dodao da problem u Srbiji nije geopolitika, nego loše upravljanje. ,,Bez obzira da li ste za članstvo Srbije NATO ili neutralnost, vi morate da imate dobru upravu, a ne da urušavate sopstvene institucije."

Na samom kraju Aleksandar Stanković iz Nove stranke je rekao da se država pokazala kao loš upravljač i dodao da je potrebno privatizovati proizvodnju električne energije i mnoge druge sektore. ,,Bez regulisanog prava svojine ne možete ništa da gradite. Rešiti izazove sa restitucijom. Vlast procese drži u fioci." – istakao je Stanković.

Ovaj panel samo je jedan u nizu Libekovih događaja koji će biti održavani svakog meseca i na kojima ćemo razmatrati probleme populizma, pre svega ekonomskog populizma.