vesti

Održana tribina ,,Zloupotreba naroda"

Sinoć je u restoranu Aero Klub održana tribina „Zloupotreba naroda“. Glavne teme bile su koreni autoritarnog populizma u Srbiji, popularnost...
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Uvod u studije totalitarizma 4

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da smo otvorili konkurs za upis četvrte generacije polaznika našeg obrazovnog programa Uvod u s...

Sinoć je u restoranu Aero Klub održana tribina „Zloupotreba naroda“. Glavne teme bile su koreni autoritarnog populizma u Srbiji, popularnost ekonomskog populizma i populizam na globalnom nivou. Takođe, predstavljeno je najnovije Libekovog istraživanje populističkog diskursa u udžbenicima srednjih škola u Srbiji, kao i promocija publikacija Zloupotreba naroda 1 i 2.

Na tribini su govorili Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta, Slaviša Tasić, ekonomista, Srđan Cvetković, istoričar i Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, a moderirao je Miloš Nikolić, predsednik Libeka.

Miloš Nikolić se na samom početku zahvalio prisutnima i predstavio zbornike radova Zloupotreba naroda – Priroda populizma u Srbiji i Zloupotreba naroda 2 – Globalni izazovi. „Velika mi je čast da moderiram večerašnjih razgovor sa ljudima koji su neki od autora prve publikacije koja se bavi prirodom populizma u Srbiji. U drugoj publikaciji koja se bavi populizmom na globalnom nivou možete pročitati različite tipove populizma, bilo da je u pitanju desničarski populizam što obrađuje autor iz Danske, bilo da je u pitanju levi populizam na primerima iz Španije i Grčke“, rekao je Miloš.

Mihailo Gajić se osvrnuo na najnovije Libekovo istraživanje pričajući o najvažnijim nalazima populističkog diskursa tržišne privrede u istraživanju. On je istakao da se populistički diskurs tržišne privrede bazira na averziji prema stranom, odnosno da se izvoz predstavlja kao pobeda, a uvoz kao poraz. „Tu dolazimo do niza protekcionističkih mera, od toga da treba zabraniti uvoz, da treba podsticati izvoz, da treba vršiti zaštitu domaće industrije od konkurencije iz inostranstva itd. Drugi važan nalaz populističkog diskursa tržišne privrede je to da država može da bude dobar preduzetnik, bankar ili investitor.“ rekao je Gajić.

Pričajući o ekonomskom populizmu i o njegovim čarima Danica Popović je ekonomski populizam uporedila sa alkoholizmom, navodeći da se to uvek vraća u bolnijoj dozi nego što je to bilo nakon prve čašice alkohola i što je onda lečenje užasno teško i veoma sporo. „Kada je tržište zatvoreno i kada se kaže štitimo naše proizvode, štitimo naše tržiše, to je ekonomski populizam i to predstavlja problem, jer vi vidite dobitnike, ali ne vidite gubitinike i štetu.“ rekla je Danica „Kao što carine oteraju neke nove i efikasnije da dođu, tako sve populističke mere rade“.

Srđan Cvetković je sa gostima tribine podelio da mu je pre samog početka tribine javljeno da je u novinama Novosti zabranjen članak koji je radio zajedno sa novinarem, a koji govori o likvidacijama nakon Drugog svetskog rata, kako se ne bi narušila praznična atmosfera, a to je proslava Dana Republike SRJ koja se obeležava 29. novembra. Osvrćući se na istoriju Srbije rekao je da je ona u velikoj meri istorija populizma i autoritarnog ponašanja, koja datira još od 19. veka. „Kroz istoriju se vidi prisustvo niza nacionalnog, ekonomskog populizma, antipluralizma, populizma „čvrste ruke“, istorija represije, progona, obračuna. Svi znamo kako su prošli naprednjaci 1887. stotine ubijenih i progonjenih, postojao je kult nasilja, populizam je bio opšte prihvaćen. 1929. Kralj Aleksandar uvodi diktaturu i kaže da ukida posrednike između njega i naroda i šta dalje komentarisati“, rekao je Srđan. On je dodao da je trijumf populizma u Srbiji bio nakon Drugog svetskog rata kada su se svi elementi populizma skupili u jednu ideologiju – komunizam.

,,Nakon petog oktobra nam se činilo da će populizam biti u opadanju, ali zapravo crv je ostao i danas svakodnevno možete videti prisustvo populizma, imamo afirmaciju kulta ličnosti, neslobodu medija i sve to je nešto što je zapravo postojalo u čitavoj istoriji Srbije“.

Pored Danice i Srđana, autor u prvoj publikaciji Zloupotreba naroda – priroda populizma u Srbiji je i Slaviša Tasić. Slaviša Tasić pričao je o povećanju minimalne plate i da svako ko se protivi tome zapravo ispada monstrum. „Ako povećate minimalnu platu silom, vi stvarate nezaposlenost i to je klasična ekonomska stvar, međutim ako kažete tako nešto, to može biti fatalno po vas. Međutim, političarima je jako teško da sa ovakvim činjenicama izađu pred javno mnjenje, koje ne razume na taj način principe ekonomije, zato se i koriste populističkim pristupima“.

Na Slavišu se nadovezala i Danica Popović, ističući da se u Srbiji i vlast i opozicija služe populizmom. „Naša vlast povlači samo populističke poteze, pogotovo sa pričom da štiti domaće i bez obzira koliko para se uštedi na penzijama, to se potroši na različite državne firme koje rade neprofitabilno. Ono što je problem što ja ne vidim da nijedna stranka opozicije ima predispozicije da povlači antipopulističke poteze, nego upravo suprotno.“ rekla je Danica.

Na samom kraju Miloš Nikolić je istakao da je ova tribina samo prva u nizu događaja na kojima ćemo razmatrati probleme populizma, pre svega ekonomskog populizma. „Ono što je takođe značajno, tribine su samo deo širih Libekovih aktivnosti na polju borbe protiv populizma, jer ćemo od januara sledeće godine pojačati video produkciju, raditi brojna istraživanja javnog mnjenja, analize fokus grupa, edukativne seminare za mlađe novinare koji žele da se bave ekonomskim temama, a na samom kraju ćemo objaviti neku vrstu vodiča za borbu protiv ekonomskog populizma“, rekao je Miloš.

Najnovije Libekovo istraživanje možete preuzeti ovde.

Možete takođe preuzeti publikacije ,,Zloupotreba naroda - Priroda populizma u Srbiji" i ,,Zloupotreba naroda 2 - Globalni izazovi".