vesti

Završen prvi po redu Trening političke akcije

Ove subote u Belgrade Art Hotelu (BAH) dodelili smo sertifikate polaznicima Treninga političke akcije. Trening političke akcije namenjen je...
IZDVAJAMO

Održan panel "Trgovinski odnosi Srbije - carine, EU, STO"

Sinoć je u Envoy Centru održan panel "Trgovinski odnosi Srbije- carine, EU, STO“.

Ove subote u Belgrade Art Hotelu (BAH) dodelili smo sertifikate polaznicima Treninga političke akcije. Trening političke akcije namenjen je srednjoškolcima i brucošima i jedna je od velikih novina Libeka. Trening predstavlja unapređen program u odnosu na Politiku pojedinca, dvodnevni seminar za učenike srednjih škola.

Ovaj trening osmišljen je sa ciljem da polaznicima pružimo osnovna razumevanja ideja individualizma i principa pravde, osnovnih ekonomskih postulata kao i uvid u političku filozofiju. Takođe, polaznici su na programu savladavali neke od osnovnih veština iz oblasti istraživanja, komunikacije i zagovaranja.

Trening se održavao subotom i nedeljom. Tokom prvog dana predavanja polaznici su upoznati sa osnovama ideje libertarijanizma, kao i sa najvažnijim pristupima pitanjima pravde i pravednih ishoda na predavanju koje je održao Lav Kozakijević, politikolog, na temu ,,O slobodi“. Nakon toga, predavanje je održao Nikola Parun, politikolog i stručnjak u komunikacijama, gde je kroz predavanje ,,Ekonomija u jednoj lekciji“ polaznicima približio osnovne ekonomske principe. Teorije nastanka države, kao i različita shvatanja ovlašćenja kojima država raspolaže predstavio je Aleksandar Kokotović, programski direktor ESFL-a. Drugog dana programa održan je i „okrugli sto" tokom kojeg su polaznici, uz moderiranje predavača, diskutovali o aktuelnim društvenim i ekonomskim pitanjima poput diskriminatornih politika, dometa regulacija, javnih finansija i opsega slobode svake individue.

Nakon ovih predavanja, polaznici su na osnovu svojih užih interesovanja podeljeni u tri tima : Tim analitika, Tim zagovaranje i Tim komunikacije. Oni su ostalih dana treninga savladavali veštine sa trenerima koji imaju višegodišnja iskustva u ovim oblastima.

Tim zagovaranje vodili su Miloš Nikolić, predsednik Libeka, Petar Čekerevac, izvršni menadžer Libeka i Ivan Kutlarović, naš alumnista. Za tim analitika bili su zaduženi Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka i Nikola Jović, naučni saradnik Libeka. Tim komunikacije vodili su Nikola Parun i Relja Dereta, trener iz oblasti javnog nastupa.

Nakon timskih vikenda polaznici su na poslednjoj, zajedničkoj, sesiji predstavljali projektno rešenje na zadatu temu, koristeći naučene veštine strateškog planiranja, analitike i komunikacije.