vesti

Završen prvi po redu Trening političke akcije

Ove subote u Belgrade Art Hotelu (BAH) dodelili smo sertifikate polaznicima Treninga političke akcije. Trening političke akcije namenjen je...
IZDVAJAMO

Održan seminar Politika pojedinca

Proteklog vikenda organizovali smo osamnaesti po redu seminar Politika pojedinca.

Ove subote u Belgrade Art Hotelu (BAH) dodelili smo sertifikate polaznicima Treninga političke akcije. Trening političke akcije namenjen je srednjoškolcima i brucošima i jedna je od velikih novina Libeka. Trening predstavlja unapređen program u odnosu na Politiku pojedinca, dvodnevni seminar za učenike srednjih škola.

Ovaj trening osmišljen je sa ciljem da polaznicima pružimo osnovna razumevanja ideja individualizma i principa pravde, osnovnih ekonomskih postulata kao i uvid u političku filozofiju. Takođe, polaznici su na programu savladavali neke od osnovnih veština iz oblasti istraživanja, komunikacije i zagovaranja.

Trening se održavao subotom i nedeljom. Tokom prvog dana predavanja polaznici su upoznati sa osnovama ideje libertarijanizma, kao i sa najvažnijim pristupima pitanjima pravde i pravednih ishoda na predavanju koje je održao Lav Kozakijević, politikolog, na temu ,,O slobodi“. Nakon toga, predavanje je održao Nikola Parun, politikolog i stručnjak u komunikacijama, gde je kroz predavanje ,,Ekonomija u jednoj lekciji“ polaznicima približio osnovne ekonomske principe. Teorije nastanka države, kao i različita shvatanja ovlašćenja kojima država raspolaže predstavio je Aleksandar Kokotović, programski direktor ESFL-a. Drugog dana programa održan je i „okrugli sto" tokom kojeg su polaznici, uz moderiranje predavača, diskutovali o aktuelnim društvenim i ekonomskim pitanjima poput diskriminatornih politika, dometa regulacija, javnih finansija i opsega slobode svake individue.

Nakon ovih predavanja, polaznici su na osnovu svojih užih interesovanja podeljeni u tri tima : Tim analitika, Tim zagovaranje i Tim komunikacije. Oni su ostalih dana treninga savladavali veštine sa trenerima koji imaju višegodišnja iskustva u ovim oblastima.

Tim zagovaranje vodili su Miloš Nikolić, predsednik Libeka, Petar Čekerevac, izvršni menadžer Libeka i Ivan Kutlarović, naš alumnista. Za tim analitika bili su zaduženi Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka i Nikola Jović, naučni saradnik Libeka. Tim komunikacije vodili su Nikola Parun i Relja Dereta, trener iz oblasti javnog nastupa.

Nakon timskih vikenda polaznici su na poslednjoj, zajedničkoj, sesiji predstavljali projektno rešenje na zadatu temu, koristeći naučene veštine strateškog planiranja, analitike i komunikacije.