vesti

Učešće Libeka na konferenciji o ekonomskim slobodama u Ukrajini

Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka učestvovao je na godišnjem sastanku Mreže za ekonomske slobode od 22. do 24....
IZDVAJAMO

Dijagnoza levog populizma u Španiji - Eduardo Fernandez Luinja

Tekst Eduarda Fernandeza Luinje iz Španije.

Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka učestvovao je na godišnjem sastanku Mreže za ekonomske slobode od 22. do 24. septembra 2017. u Kijevu. Ova mreža istraživačkih organizacija okupljena je oko kanadskog Instituta Frejzer, a Libek je zvanični nacionalni partner Frejzer Instituta u Srbiji. Mreža je saizdavač poznatog Indeksa ekonomskih sloboda u svetu.

Tema ove konferencije bila je uticaj ekonomskih sloboda na ubrzani rast i razvoj nerazvijenih zemalja, ali i negativan uticaj koji smanjenje ekonomskih sloboda ima na kretanja u razvijenim zemljama Evrope. Posebno važan segment bila je povezanost političkih i ekonomskih sloboda, kao i kakve posledice će porast populizma u Evropi imati na buduće ocene odabranih zemalja na Indeksu ekonomskih sloboda.

Mihailo je na konferenciji predstavio situaciju u Srbiji, Libekove napore da se povećanje ekonomskih sloboda nametne kao neophodan segment ekonomskih reformi, kao i rezultate procesa javne diskusije o nivou ekonomskih sloboda u Srbiji, koja je bila održana u oktobru 2016.