vesti

Izvinjenje javnosti Milana Ćirkovića

Posle otkrivanja propusta u tekstu MIlana Ćirkovića koji je objavljen u našoj publikaciji ,,Zloupotreba naroda" i posle, kako dobronamernih,...
IZDVAJAMO

Otvoren Program za medije, PR i istraživanje 2

U ponedeljak smo poželeli dobrodošlicu drugoj generaciji polaznika Programa za medije, PR i istraživanje koji će se odvijati od aprila do kr...

Posle otkrivanja propusta u tekstu MIlana Ćirkovića koji je objavljen u našoj publikaciji ,,Zloupotreba naroda" i posle, kako dobronamernih, tako i zlonamernih komentara, primedbi i optužbi na društvenim mrežama odlučili smo da objavimo autorovo pismo javnosti.

Kao izdavači publikacije nismo bili u mogućnosti da bez naprednih softvera utvrdimo potencijalnu sličnost između intervjua i teksta u kojem se pojavljuju slične rečenice. Odgovornost za tekstove u ovoj ili bilo kojoj drugoj našoj publikaciji, po pitanju intelektualne svojine, u potpunosti je na samim autorima. Autorska prava u objavljivanju ove publikacije nisu preneta na Libek. Autori u publikaciji dobili su sa naše strane sugestiju da ne navode izvore u fusnotama. Nekoliko radova ispravljeno je pre finalnog objavljivanja. Svesni smo da je ova sugestija mogla da utiče da u procesu pisanja dođe do propusta i prihvatamo odgovornost za to. Neki od autora opredelili su se da akademske reference navode u zagradi u glavnom tekstu. U spornom slučaju, gde u pitanju nije bila akademska referenca već online intervju za internet magazin, došlo je do propusta nenavođenja izvora.

Libek se u svojoj misiji izgradnje slobodnog društva odgovornih pojedinaca ponosno oslanja na podršku određenog broja najuglednijih intelektualaca današnje Srbije koji svojim likom i delom svakodnevno teže unapređenju našeg društva. Milan Ćirković je u samom vrhu Libekovih naučnih saradnika. Kao međunarodno priznati fizičar i jedan od najprodornijih naučnika svoje generacije, Milan Ćirković koji je u javnosti Srbije poznat kao neko ko se predano i dosledno zalaže za unapređenje očajnog položaja našeg obrazovanja, za razbijanje mitova i zabluda ugrađenih u taj sistem kroz popularizaciju nauke i za poništavanje lažnih naučnih titula, poslednji je kome može da se prigovori da je u svom radu zlonamerno zloupotrebio nečiji tekst.

Kao izdavači publikacije želimo da uputimo izvinjenje za ovaj neprijatan propust.

Pismo Milana Ćirkovića:

Uredništvu publikacije ,,Zloupotreba naroda: priroda populizma u Srbiji"

Sa konsternacijom konstatujem da se u mom tekstu u publikaciji nalazi citat iz intervjua prof. Turajlić BizLife-u koji nije označen kao takav, što predstavlja ozbiljnu povredu akademske discipline. Naravno, pre pisanja tog teksta (kao i bilo kod drugog) pročitao sam stotine tekstova o temi, napravio desetine kartica sa citatima, ali ih nisam upotrebio jer je format bio takav da je autorima sugerisano da ne navodimo izvore u fusnotama i uopšte izbegnemo reference i klasičan akademski pristup stvarima. Očigledno mi se snažna formulacija centralne teme u briljantnom intervjuu o kojem se radi urezala u sećanje dovoljno snažno, da nisam bio svestan toga. Ne postoji nikakva loša namera, ponajmanje prema prof. Turajlić sa kojom odavno imam vrlo korektne odnose i delim sve stavove o temi (nažalost, jer da to nije slučaj do ovakve greške svakako ne bi došlo); isto se odnosi na autore i izdavače intervjua. Dakle, prihvatam potpunu odgovornost za jezivu grešku do koje je došlo, kajem se zbog nje, izvinjavam se uredništvu, čitateljstvu, autorima i izdavačima intervjua; u potpunosti sam saglasan sa povlačenjem dela ili celine rečenog teksta.

Milan Ćirković