vesti

Problem prekomerne potrošnje vode rešava se promenom cena, a ne restrikcijama

Iz godine u godinu sa povećanjem temperature u letnjem periodu dolazi i do značajno veće potrošnje vode na teritoriji Beograda, naročito u p...
IZDVAJAMO

Najgledanija epizoda serijala Pop zablude

Od objavljivanja epizode video serijala Pop zabluda o Rusiji pre dve nedelje, ovu epizodu pogledalo je skoro 32 hiljade korisnika Facebook-a...

Iz godine u godinu sa povećanjem temperature u letnjem periodu dolazi i do značajno veće potrošnje vode na teritoriji Beograda, naročito u prigradskim naseljima gde se voda iz vodovoda često koristi i za zalivanje bašti. Usled povećane potrošnje, a nepromenjenog obima proizvodnje, JKP Vodovod i kanalizacija već godinama apeluje na građane da smanje potrošnju vode, a ponekada pribegava i restrikcijama vode potrošačima u zonama gde je došlo do povećanja potrošnje, da bi garantovalo snabdevanje vodom na ostatku teritorije Grada. Umesto toga, ovaj problem može se efikasno rešiti privremenom korekcijom cena vode.

Veća proizvodnja nije rešenje

Lokalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija na godišnjem nivou proizvodi više od 189,8 miliona metara kubnih vode. Njegovi kapaciteti za proizvodnju uglavnom su popunjeni, tako da ne postoji mogućnost da sa trenutnim kapacitetima poveća proizvodnju vode tokom letnjih meseci, kada se naglo povećava potrošnja. Sa druge strane, izgradnja novih kapaciteta bila bi veoma skupo i neefikasno rešenje, jer bi se oni koristili samo tokom tog kratkog perioda, a sa sobom bi povlačili i značajne troškove izgradnje i održavanja; dodatan problem je taj što postoje važniji investicioni projekti kojima treba posvetiti pažnju (povećanje obuhvata domaćinstava odvođenjem otpadnih voda i izgradnja postrojenja za primarno prečišćavanje otpadnih voda).

Neadekvatnost trenutnog pristupa

JKP Vodovod i kanalizacija ovom problemu pristupa tako što pomenuti problem rešava privremenim restrikcijama vode, što je nepravedno jer pogađa i one korisnike koji ne koriste vodu u većim količinama nego inače. Rešenje je i neefikasno jer resurse alocira tržišno ne tamo gde su najpotrebniji, već centralno-planski, po principu svakome po malo. Zaboravlja se da je veće korišćenje vode iz vodovoda tokom leta racionalna odluka, a visoke koristi od takvog ponašanja (usled uživanja u pogledu na lepo cveće; prodaje voća i povrća; ili nepostojanja autoperionice u blizini) potpuno zanemaruje. Smanjenje potrošnje vode putem restrikcija tokom letnjih meseci, iako omogućava garantovanje snabdevanja ostatku grada, ipak dovodi do smanjenja društvenog blagostanja. Istovremeno, apelovanje JKP Vodovod i kanalizacija da građani vodu troše efikasno deluje licemerno, imajući u vidu neefikasno poslovanje ovog preduzeća koje je u 2015. imalo gubitke na distributivnoj mreži od 33,3% potisnute vode, u vrednosti od minimum 4,7 milijardi dinara.

Rešenje privremenom korekcijom cene

Cene su informacioni mehanizam koji omogućava najefikasniju alokaciju resursa. Kako je ponuda vode neelastična usled tehničkih ograničenja, rešenje za povećanje potrošnje vode leži u povećanju njene cene krajnjim potrošačima. Promena cene vode uticaće na promenu ponašanja potrošača - trošiće se manje vode, pa će proizvedena količina moći da garantuje bezbedno snabdevanje svim delovima grada, što je obaveza iz Zakona o komunalnim delatnostima. Najbolji pristup je privremeno korigovanje cena, u unapred određenom vremenskom periodu (na primer tokom juna, jula i avgusta) ili tokom perioda kada je potrošnja vode prevazišla određeni nivo proizvedene vode, čime bi cena vode bila privremeno uvećana za neki određeni koeficijent. Sama vrednost datog koeficijenta može se relativno lako odrediti na osnovu mesečnih podataka iz poslovanja JKP, koji se tiču proizvodnje i potrošnje vode.

Da bi se ovo omogućilo, neophodna je promena Zakona o komunalnim delatnosti (član 26. koji određuje elemente za određivanje cena komunalnih usluga), koji bi omogućio privremene ili sezonske promene cena usled povećanja tražnje ili smanjenja nivoa proizvodnje na koji pružalac komunalnih usluga ne može da utiče; kao i donošenje nove gradske Odluke o prećišćavanju i distribuciji vode, koja bi eliminisala obavezu preduzeća da ograniči ili ukine isporuku vode korisnicima u slučaju nenamenske potrošnje vode (član 48); i donošenje nove Odluke o ceni vode i odvođenja otpadnih voda, koja bi uvela automatske korekcije cena, imajući u vidu podatke o proizvodnji i potrošnji vode.