vesti

Zloupotreba naroda - novo izdanje Libeka

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da će u julu biti objavljena naša druga samostalna publikacija pod naslovom Zloupotreba naroda, koja...
IZDVAJAMO

Tribina "Trgovina - saradnja ili sukob?"

U ponedeljak, 25. juna od 12h u Envoy Conference, sala Dali (Gospodar Jevremova 47) biće održan Libekov panel "Trgovina- saradnja ili sukob"

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da će u julu biti objavljena naša druga samostalna publikacija pod naslovom Zloupotreba naroda, koja će se baviti prirodom i uzrocima populizma u Srbiji.

Zloupotreba naroda sastavljena je od eseja Libekovih stručnih saradnika i partnera, koji iz različitih uglova razmatraju pomenutu temu. Pitanja populizma u različitim pojavnim oblicima, autoritarne tendencije mnogih vlada koje se oslanjaju na populizam, kao i srodni fenomen liberalne demokratije, iako nisu nova pitanja, postaju ponovo aktuelne teme u mnogim stručnim i medijskim sadržajima. Smatramo da je pravo vreme da se i u našem društvu otvori dublja rasprava o ovim značajnim pojavama.

Autori čiji su radovi objavljeni u izdanju Zloupotreba naroda su: Srđan Cvetković, Nikola Jović, Goran S. Milovanović, Miloš Nikolić, Danica Popović, Aleksandar Sekulić, Biljana Stepanović, Boban Stojanović, Slaviša Tasić, Ilija Vujačić i Milan Ćirković.

Ova publikacija biće dostupna u digitalnom izdanju putem interneta, a fakultetima, institutima, partnerskim organizacijama, političkim partijama i onima koji podrže rad Libeka poslaćemo i štampano izdanje.

Na tragu dubljeg propitivanja prirode populizma, ove godine smo tokom obrazovnog programa Uvod u studije totalitarizma, sa našim polaznicima, razmatrali istorijski relevantne radikalne forme populizma iz prethodnog veka. Mitovima ekonomskog populizma bavimo se i u tekstovima Mihaila Gajića, programskog direktora Ekonomske istraživačke jedinice, koje objavljujemo i u magazinu NIN. Ovim pojavama bavićemo se i u našim narednim aktivnostima, kako bismo se bliže upoznali sa srodnim iskustvima iz drugih država.