vesti

Smanjenje poreza je dobra mera

Libertarijanski klub Libek pozdravlja nedavnu najavu premijera Vlade Republike Srbije o smanjenju fiskalnog opterećenja zarada. Pored razumn...
IZDVAJAMO

Panel "Budućnost dinara i evra"

U sredu, 25. aprila od 18h u Envoy Conference - sala Dali (Gospodar Jevremova 47) biće održan Libekov panel "Budućnost dinara i evra".

Libertarijanski klub Libek pozdravlja nedavnu najavu premijera Vlade Republike Srbije o smanjenju fiskalnog opterećenja zarada. Pored razumnog poreskog opterećenja neophodno je dalje poboljšanje privrednog ambijenta, uvođenjem jakih nezavisnih institucija koje garantuju vladavinu prava.

Libek podseća da je fiskalno opterećenje zarada u Srbiji visoko (računajući porez na zaradu i socijalne doprinose) i da na iznos prosečne zarade iznosi oko 39% ukupnih troškova za radnike. Ovo destimuliše novo zapošljavanje, a ohrabruje aktivnosti u sivoj ekonomiji ili zapošljavanje putem nestandardnih ugovora o radu (preko omladinske zadruge ili autorskog ugovora) da bi se smanjilo fiskalno opterećenje, što radnike često stavlja u nezavidan položaj. Visoko opterećenje zarada direktno se ogleda i u visokoj stopi nezaposlenosti jer je skupo zapošljavati nove radnike.

Posebno je značajno to što je opterećenje zarada u Srbiji, premda niže od opterećenja u pojedinim razvijenim evropskim zemljama, značajno više od nekih zemalja u regionu sa kojima se Srbija često poredi.

Ovaj korak nije dobar samo za privlačenje stranih direktnih investicija, koje su u Srbiji značajno niže u odnosu na druge zemlje u tranziciji, već je pre svega pozitivan signal za domaća mala i srednja preduzeća kod kojih troškovi rada značajnije učestvuju u ukupnim troškovima poslovanja.

Podsećamo da je Libek 2016. donosiocima političkih odluka predložio paket reformi ,,Srbija kao društvo prosperiteta'', među kojima je na istaknutom mestu bila i mera smanjenja fiskalnog opterećenja na zarade sa trenutnih 38.9% na 33%.

Smanjenje poreskog operećenja na zarade jeste pozitivan korak i treba ga podržati. Ovo je i simbolički značajan momenat jer se po prvi put od 2008. spominje smanjenje poreskog opterećenja, umesto uvođenja novih nameta. Da bi ova mera dala maksimalne pozitivne rezultate neophodno je implementirati i druge reforme koje će dovesti do poboljšanja privrednog ambijenta, pre svega u segmentu vladavine prava i funkcionisanja državnih institucija, gde Srbija beleži jako loše rezultate - prema prošlogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda u svetu, Srbija u odeljku Pravni sistem i vladavina prava ima ocenu 4,8 od 10 i deli 102. mesto zajedno sa Svazilendom.