vesti

Serijal tekstova o ekonomskom populizmu svakog drugog četvrtka u NIN-u

Libertarijanski klub Libek u saradnji sa nedeljnikom NIN najavljuje serijal tekstova koji bi trebalo da sruše uvrežene mitove na kojima poči...
IZDVAJAMO

Tribina "Trgovina - saradnja ili sukob?"

U ponedeljak, 25. juna od 12h u Envoy Conference, sala Dali (Gospodar Jevremova 47) biće održan Libekov panel "Trgovina- saradnja ili sukob"

Libertarijanski klub Libek u saradnji sa nedeljnikom NIN najavljuje serijal tekstova koji bi trebalo da sruše uvrežene mitove na kojima počiva ekonomski populizam. Od danas, svakog drugog četvrtka u broju NIN-a očekuje vas Libekov tekst koji se bavi jednim popularnim ekonomskim mitom.

Veliki broj prepreka koje stoje na putu Srbije da postane društvo prosperiteta putem tržišne privrede i vladavine prava, kao i društvo slobodnih i odgovornih pojedinaca, vuče korene iz populizma. U domenu ekonomske politike, populizam počiva na velikom broju mitova koji su široko rasprostranjeni među građanima Srbije svih zanimanja i nivoa obrazovanja. I nedavno završena predsednička kampanja obilovala je primerima populističkih mitova koje su koristili predsednički kandidati različitih ideoloških svetonazora. Ekonomski mitovi kojima ćemo se baviti u ovom serijalu tekstova tiču se spoljne trgovine i trgovinske politike, regulacije tržišta rada, subvencije i drugim sličnim temama.

Ekonomski populizam, nažalost, nije popularan samo u Srbiji već i u drugim zemljama, pa čak i onim razvijenim koje imaju dugu tradiciju tržišne privrede. Međutim, za njim ostaju samo neostvarena obećanja i ekonomska pustoš. Cilj naših tekstova je da široj javnosti razotkrije štetnost popularnih ekonomskih mitova i da raspravu o ekonomskoj politici usmeri ka onim temama koje su zaista relevantne za ekonomski razvoj Srbije, tako što će čitaocima omogućiti da prepoznaju ekonomski populizam, kao i da razbiju netačne predstave na kojima se on bazira. Na ovaj način, građani Srbije će moći da u budućim izbornim ciklusima svoj glas povere političkim partijama i pokretima koji odolevaju ekonomskom populizmu, što bi trebalo da osnaži i ubrza tranziciju Srbije ka društvu prosperiteta.