vesti

Serijal tekstova o ekonomskom populizmu svakog drugog četvrtka u NIN-u

Libertarijanski klub Libek u saradnji sa nedeljnikom NIN najavljuje serijal tekstova koji bi trebalo da sruše uvrežene mitove na kojima poči...
IZDVAJAMO

Loš imidž nije popravljiv sredstvima poreskih obveznika

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti, a prema kojima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave planira da iz budžeta iz...

Libertarijanski klub Libek u saradnji sa nedeljnikom NIN najavljuje serijal tekstova koji bi trebalo da sruše uvrežene mitove na kojima počiva ekonomski populizam. Od danas, svakog drugog četvrtka u broju NIN-a očekuje vas Libekov tekst koji se bavi jednim popularnim ekonomskim mitom.

Veliki broj prepreka koje stoje na putu Srbije da postane društvo prosperiteta putem tržišne privrede i vladavine prava, kao i društvo slobodnih i odgovornih pojedinaca, vuče korene iz populizma. U domenu ekonomske politike, populizam počiva na velikom broju mitova koji su široko rasprostranjeni među građanima Srbije svih zanimanja i nivoa obrazovanja. I nedavno završena predsednička kampanja obilovala je primerima populističkih mitova koje su koristili predsednički kandidati različitih ideoloških svetonazora. Ekonomski mitovi kojima ćemo se baviti u ovom serijalu tekstova tiču se spoljne trgovine i trgovinske politike, regulacije tržišta rada, subvencije i drugim sličnim temama.

Ekonomski populizam, nažalost, nije popularan samo u Srbiji već i u drugim zemljama, pa čak i onim razvijenim koje imaju dugu tradiciju tržišne privrede. Međutim, za njim ostaju samo neostvarena obećanja i ekonomska pustoš. Cilj naših tekstova je da široj javnosti razotkrije štetnost popularnih ekonomskih mitova i da raspravu o ekonomskoj politici usmeri ka onim temama koje su zaista relevantne za ekonomski razvoj Srbije, tako što će čitaocima omogućiti da prepoznaju ekonomski populizam, kao i da razbiju netačne predstave na kojima se on bazira. Na ovaj način, građani Srbije će moći da u budućim izbornim ciklusima svoj glas povere političkim partijama i pokretima koji odolevaju ekonomskom populizmu, što bi trebalo da osnaži i ubrza tranziciju Srbije ka društvu prosperiteta.