vesti

Parada ponosa je test vladavine prava

Pozivamo nadležne institucije da urade sve što je potrebno da bi do održavanja Parade ponosa došlo. Pravo na udruživanje i javni protest spa...
IZDVAJAMO

Otvoren konkurs za Program za medije, PR i istraživanje

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je otvoren konkurs za upis prve generacije polaznika Programa za medije, PR i istraživanje.

Pozivamo nadležne institucije da urade sve što je potrebno da bi do održavanja Parade ponosa došlo. Pravo na udruživanje i javni protest spada u elementarna ljudska prava, ona čije postojanje niko ne sme da ugrozi, ona za koja je država plaćena da ih obezbedi.

Prethodne godine pokazale su da država nema želju ili mogućnost da zaštiti taj miran građanski skup. Nejasno je koji je od ta dva razloga neodržavanja “Prajda” lošiji, ali je jasno da uzrok problema ne leži u motivima i sadržaju tog skupa, već u onima koji ga bezbednosno ugrožavaju. Država mora da stane na put svima koji prete nasiljem i time pošalje poruku da je svaki građanin, bez obzira na seksualnost, nacionalnost ili političko opredeljenje, pred vladavinom prava jednak.

Osnovna uloga bezbednosnog monopola države je da zaštiti svoje građane. Nezavisno od toga šta je sadržaj skupa, sve dok je taj skup mirne prirode, ne postoji opravdanje za njegovu zabranu. Posebnu pažnju policija i tužilaštvo treba da obrate na mržnjom motivisane pretnje zločinom. Samo na taj način moguće je obezbediti sigurnost u društvu.

Zbog toga, podržavamo održavanje Parade ponosa i smatramo je izuzetno važnim testom sposobnosti države da ispuni obaveze za koji ima mandat.