vesti

Reagovanje na promene poreskih zakona

Najavljene mere Vlade u vezi sa za promenama stopa doprinosa koje smanjuju doprinose za zdravstveno osiguranje sa 12,3% na 10,3% i povećavaj...
IZDVAJAMO

​Novo Libekovo istraživanje: Indeks efikasnosti javnog sektora

Prema najnovijem Indeksu efikasnosti javnog sektora, Srbija je ponovo rangirana kao jedna od zemalja sa najmanje efikasnim javnim sektorom m...

Najavljene mere Vlade u vezi sa za promenama stopa doprinosa koje smanjuju doprinose za zdravstveno osiguranje sa 12,3% na 10,3% i povećavaju stope doprinosa za penzijsko – invalidsko osiguranje sa 24% na 26% nisu dobra mera jer ne donose nikakve koristi za građane Srbije. Jedini razlog za ovaj korak je smanjivanje budžetskog deficita centralnog nivoa države tj. republičkog budžeta kroz računovodstvenu fikciju. Naime, neodrživi deficit PIO fonda se popunjava direktnim transferima iz republičkog budžeta.

Ukoliko stope doprinosa na PIO budu povećane na uštrb onih za zdravstveno osiguranje, to će smanjiti nivo potrebnih transfera i tako na prvi pogled učiniti da izgleda kao da je republički budžet smanjio svoju rashodnu stranu, iako je ista suma državnog novca potrošena. Slična stvar je već urađena prošle godine kada je isto promenom stope doprinosa i poreza na zarade deo novca prebačen sa nivoa lokalnih samouprava u PIO fond (stope su povećane sa 22% na 24%, a porez smanjen sa 12% na 10%), što je opet rezultiralo manjim potrebnim iznosom transfera ka PIO sa republičkog nivoa.

Glavno opravdanje za ovu meru je suficit RFZO koji je iznosio preko 10 milijardi dinara tokom prošle godine. Kada se, međutim, pobliže pogleda vidi se da taj suficit nije rezultat toga da je stanje u srpskom državnom zdravstvu dobro, pa da ta suma novca nije potrebna za dalje unapređenje sistema, već je da je potpuno suprotno (prema Euro Helath Consumer Index-u za 2013. godinu Srbija je rangirana kao poslednja evropska zemlja po kvalitetu zdravstvenog osiguranja). Stvarni razlozi za ovaj suficit RFZO leže u promenjenom načinu nabavke lekova i materijala: promenjen je Zakon o javnim nabavkama koji je mnogo rigorozniji u procedurama kao brana koruptivnim aktivnostima a sistem javnih nabavki za zdravstvo je centralizovan. Prošlogodišnje nestašice lekova usled nesnalaženja u novim propisima svedoče da ovo jeste glavni razlog zašto novac u kasi RFZO nije potrošen već je došlo do pojave viška sredstava.

Smatramo da reforme penzionog sistema treba da idu u pravcu uvođenja drugog stuba (obaveznog privatnog penzionog osiguranja), a ne u pravcu daljih pokušaja da se u životu održi sistem koji je već godinama finansijski neodrživ. Problem budžetskog deficita ne treba rešavati računovodstvenim fikcijama da bi se on smanjio na papiru, nego treba težiti dugoročno održivim rešenjima koja bi ne samo dovela do stabilnosti javnih finansija, nego i do prosperiteta građana Srbije. Najavljena mera Vlade to nikako nije.