vesti

Dinkić posle Dinkića: Vlada Srbije nastavlja da povlači pogrešne poteze u ekonomskoj politici

Najavljeno je vraćanje subvencija za investicije u proizvodnju, izvozne usluge i turizam. Subvencionisanje će se vršiti iz budžeta preko Age...
IZDVAJAMO

​Novo Libekovo istraživanje: Indeks efikasnosti javnog sektora

Prema najnovijem Indeksu efikasnosti javnog sektora, Srbija je ponovo rangirana kao jedna od zemalja sa najmanje efikasnim javnim sektorom m...

Najavljeno je vraćanje subvencija za investicije u proizvodnju, izvozne usluge i turizam. Subvencionisanje će se vršiti iz budžeta preko Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Ne očekujemo da će ovakav potez Vlade Srbije doprineti dugoročnom rešavanju nagomilanih problema u srpskoj privredi. Subvencije su se pokazale kao loše rešenje poslednjih godina iz više razloga. Ništa ili vrlo malo je urađeno na popravljanju privrednog ambijenta poboljšanjem i primenjivanjem zakona. Seča propisa i usklađivanje lokalnih i republičkih nameta je takođe ostao nezavršen posao. Privrednici i dalje imaju velike probleme sa blagovremenom naplatom potraživanja. Smatramo da izdvajanje velikih suma novca za direktno stimulisanje privrednika neće rešiti probleme poslovanja u korenu i da nije trajno i dobro rešenje. Ovo treba imati u vidu naročito u situaciji kada budžetski deficit izmiče kontroli fiskalnih vlasti. Pored nekih najavljenih promena po pitanju transparentnosti, nastavak programa subvencija nije mera koju ocenjujemo pozitivno.

Ovu meru prate i najavljene poreske olakšice koje suštinski, takođe, predstavljaju vid subvencije. Najavljene su izmene Zakona koje propisuju oslobađanje poslodavaca od obaveze uplate dela poreza i doprinosa na zarade u iznosu od 65 do 74 procenata za novozaposlene radnike. Ovu meru, takođe, ocenjujemo kao loše i necelishodno rešenje problema sive ekonomije i nezaposlenosti. Ovo rešenje neće bitnije uticati na veće prebacivanje sivog tržišta u legalne tokove.

Ne očekujemo da će najavljene subvencije i poreske olakšice doprineti dugoročnom smanjenju nezaposlenosti. Velika nezaposlenost u Srbiji je strukturnog karaktera, ne može se rešiti privremenim poreskim olakšicama i bez dugoročnog smanjenja fiskalnog opterećenja poslodavaca kao i unapređenja privrednog ambijenta.