vesti

Saopštenje povodom formiranja nove vlade

Libertarijanski klub Libek budno će ispratiti sprovođenje najavljenih reformi novoformirane Vlade. Pozdravljamo sve najavljene promene usmer...
IZDVAJAMO

​Novo Libekovo istraživanje: Indeks efikasnosti javnog sektora

Prema najnovijem Indeksu efikasnosti javnog sektora, Srbija je ponovo rangirana kao jedna od zemalja sa najmanje efikasnim javnim sektorom m...

Libertarijanski klub Libek budno će ispratiti sprovođenje najavljenih reformi novoformirane Vlade. Pozdravljamo sve najavljene promene usmerene na štednju novca poreskih obveznika, podržavamo privatizaciju velikih sistema i ukidanje solidarnog poreza, ali kao i uvek do sada, upozoravamo da je preduslov reformi smanjenje javne potrošnje, a zatim i stvaranje slobodnijeg i sigurnijeg poslovnog ambijenta koji će dovesti do privrednog rasta.

Iako linearno smanjenje plata za 10% smatramo nepravednim jer podjednako kažnjava i uspešne i neuspešne zaposlene u javnom sektoru, imamo razumevanje za ovaj potez jer će to, prema našim proračunima, doneti uštedu od 1% BDP-a na godišnjem nivou. Smatramo, međutim, da to nije dovoljno i da je u srednjem roku nužno otpuštanje iz ovog sektora koji koči razvoj i koji finansiraju poreski obveznici, ali i reforme penzionog i zdravstvenog sistema, rasterećivanje od troškova preduzeća u restrukturiranju i uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema.

Nova Vlada imaće podršku Libeka u svakom zdravom i odgovornom reformskom potezu koji bude sproveden transparentno, ali bi morali da budu svesni da ćemo, u slučaju izbegavanja reformi ili njihovog obesmišljavanja, mi biti njihovi prvi i najglasniji protivnici koji će i dalje upozoravati javnost o važnosti rasterećivanja privrede i građana, nižih poreza i manje javne potrošnje.