vesti

Free Market Road Show 2014 u Beogradu

U petak je na Pravnom fakultetu u Beogradu, u organizaciji Libertarijanskog kluba Libek, Austrijskog ekonomskog centra iz Beča i Studenata z...
IZDVAJAMO

Libek: Država treba da odustane od najavljenih subvencija za taksi udruženja

Libertarijanski klub – Libek oštro se protivi najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu.

U petak je na Pravnom fakultetu u Beogradu, u organizaciji Libertarijanskog kluba Libek, Austrijskog ekonomskog centra iz Beča i Studenata za slobodu sa Pravnog fakulteta održana ekonomska konferencija u sklopu „Free market road show"-a, godišnje serije konferencija koje se ove godine održavaju u 30 evropskih prestonica. Tema beogradske konferencije bile su prilike u Evropskoj uniji u kontekstu predstojećih izbora za Evropski parlament.

Konferenciju je otvorio Petar Čekerevac, izvršni direktor Libeka, posebno naglašavajući globalni značaj ovog događaja za savremene političke rasprave u Evropi. U izlaganjima priznatih domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti prava, ekonomije, bankarstva i drugih oblasti zaključeno je da je za građane EU izuzetno bitno da nakon izbora ne dođe do poreske harmonizacije između zemalja članica, jer bi to dovelo do ukidanje konkurencije i visokih troškova prelaska iz lošijeg u bolji poreski ambijent, što bi dalje dovelo do pada zaposlenosti i životnog standarda. Sa skupa je poručeno i da je najbolji način za sprečavanje „odliva mozgova" – stvaranje povoljnog i sigurnog privrednog ambijenta koji će obezbediti nove poslove.

Miloš Nikolić, predsednik Libeka izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne organizacije ovog događaja: "Ovo je drugi put da je Libek beogradski domaćin „FMRS"-a. Posebno nam je važno što su panelisti, svojim stavom da i Vlade država i sama EU treba što manje da opterećuju privredu, potvrdili ispravnu usmerenost aktivnosti Libeka."

"Na FMRS se tradicionalno raspravlja o savrememenim temama, tako da se samo prema naslovima panela moze zaključiti o tome koji to problemi muče savremeno društvo. Negovanje duha rasprave je posebno važno za ozbiljan pristup tim problemima" istakao je Mihailo Gajić, programski direktor Istraživačke jedinice Libeka i jedan od moderatora skupa.