vesti

Protiv selektivnog pamćenja

Libek pozdravlja otvaranje izložbe „U ime naroda – politička represija u Srbiji od 1944 - 1953" budući da predstavlja važan korak u pravcu z...
IZDVAJAMO

Libek: Država treba da odustane od najavljenih subvencija za taksi udruženja

Libertarijanski klub – Libek oštro se protivi najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu.

Libek pozdravlja otvaranje izložbe „U ime naroda – politička represija u Srbiji od 1944 - 1953" budući da predstavlja važan korak u pravcu zdravog otklona od selektivnog pamćenja kao i snažnu, činjenicama učvršćenu opomenu neupućenima o razmerama zločina počinjenih u tom periodu.

U pomenutom periodu posle strahota Drugog svetskog rata, naše društvo suočilo se sa do tada nepoznatim sistemskim zlostavljanjem građana od strane revolucionarne vlasti. Od pažljivo registrovanih masovnih likvidacija bez suđenja ili sa montiranim procesima, preko kolektivizacije i prinudnog otimanja svojine, do fizičkih i psihičkih zverstava počinjenih u zatvorima i logorima, sve u ime komunističke partije, vođe i ideologije, tadašnje vlastodršče nisu opterećivali krvavi tragovi, neupitni dokazi i živi svedoci jer su samouvereno usmeravali društvo ka utopiji bratstva i jedinstva.

Kao organizacija koja se, između ostalog, bori protiv svake vrste političkog nasilja, nastavićemo da podržavamo ovakve inicijative koje pokreću ozbiljne rasprave o zrelom i odgovornom prihvatanju tekovina prošlosti.

Miloš Nikolić, predsednik Libeka.