vesti

Zaustavimo zastrašivanje novinara!

Budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije do ovog trenutka nije demantovalo upad policije u stan novinarke Lili Linč, pozi...
IZDVAJAMO

​Novo Libekovo istraživanje: Indeks efikasnosti javnog sektora

Prema najnovijem Indeksu efikasnosti javnog sektora, Srbija je ponovo rangirana kao jedna od zemalja sa najmanje efikasnim javnim sektorom m...

Budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije do ovog trenutka nije demantovalo upad policije u stan novinarke Lili Linč, pozivamo ministra policije da kazni odgovorne službenike MUP-a u skladu sa zakonom.

Libertarijanski klub Libek najoštrije osuđuje neovlašćeni ulazak pripadnika policije, koji se po svoj prilici desio u noći između nedelje i ponedeljka, u stan u kojem živi Lili Linč, urednica magazina Balkanist.

S obzirom na okolnosti ulaska u novinarkin stan, to jest upada izvedenog mimo procedura i uz ozbiljno narušavanje privatnosti, kao i činjenicu da je upravo internet magazin koji ona uređuje u skorije vreme objavljivao tekstove o koncentraciji vlasti u rukama prvog potpredsednika vlade, Aleksandra Vučića, smenama u vojnim službama bezbednosti i ministarstvu odbrane, o novoj krizi na severu Kosova, kao i mogućoj korupciji u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), strahujemo da je po sredi vid zastrašivanja novinara u poznatom diktatorskom maniru.

Uloga policije nije da uteruje strah u kosti medijima upadanjem u njihove stanove, već upravo da obezbeđuje građane od takvih ili sličnih upada ili drugih krivičnih dela.

Zahtevamo od ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića, da u najkraćem roku kazni odgovorne za ovaj čin. Libek neće ostati nem na ovakvo kršenje privatnosti, na povredu stana i fizičkog integriteta državljana bilo koje zemlje, i ubuduće ćemo biti posebno angažovani u uzbunjivanju i animiranju javnosti pri svakom nagoveštaju gušenja slobode govora u Srbiji.