vesti

Zaustavimo zastrašivanje novinara!

Budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije do ovog trenutka nije demantovalo upad policije u stan novinarke Lili Linč, pozi...
IZDVAJAMO

Libek: Država treba da odustane od najavljenih subvencija za taksi udruženja

Libertarijanski klub – Libek oštro se protivi najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu.

Budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije do ovog trenutka nije demantovalo upad policije u stan novinarke Lili Linč, pozivamo ministra policije da kazni odgovorne službenike MUP-a u skladu sa zakonom.

Libertarijanski klub Libek najoštrije osuđuje neovlašćeni ulazak pripadnika policije, koji se po svoj prilici desio u noći između nedelje i ponedeljka, u stan u kojem živi Lili Linč, urednica magazina Balkanist.

S obzirom na okolnosti ulaska u novinarkin stan, to jest upada izvedenog mimo procedura i uz ozbiljno narušavanje privatnosti, kao i činjenicu da je upravo internet magazin koji ona uređuje u skorije vreme objavljivao tekstove o koncentraciji vlasti u rukama prvog potpredsednika vlade, Aleksandra Vučića, smenama u vojnim službama bezbednosti i ministarstvu odbrane, o novoj krizi na severu Kosova, kao i mogućoj korupciji u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), strahujemo da je po sredi vid zastrašivanja novinara u poznatom diktatorskom maniru.

Uloga policije nije da uteruje strah u kosti medijima upadanjem u njihove stanove, već upravo da obezbeđuje građane od takvih ili sličnih upada ili drugih krivičnih dela.

Zahtevamo od ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića, da u najkraćem roku kazni odgovorne za ovaj čin. Libek neće ostati nem na ovakvo kršenje privatnosti, na povredu stana i fizičkog integriteta državljana bilo koje zemlje, i ubuduće ćemo biti posebno angažovani u uzbunjivanju i animiranju javnosti pri svakom nagoveštaju gušenja slobode govora u Srbiji.