LIBEKU ODUZETO OD STRANE DRŽAVE (RSD)
English        Srpski
“Cilj zakona nije da ukine ili ograniči već da očuva i uveća slobodu.”
- Džon Lok
Slobodni i OdgovorniSlobodni i Odgovorni

Protiv selektivnog pamćenja

ČETVRTAK, 17.04.2014.

Slika

Libek pozdravlja otvaranje izložbe „U ime naroda – politička represija u Srbiji od 1944 - 1953" budući da predstavlja važan korak u pravcu zdravog otklona od selektivnog pamćenja kao i snažnu, činjenicama učvršćenu opomenu neupućenima o razmerama zločina počinjenih u tom periodu.

U pomenutom periodu posle strahota Drugog svetskog rata, naše društvo suočilo se sa do tada nepoznatim sistemskim zlostavljanjem građana od strane revolucionarne vlasti. Od pažljivo registrovanih masovnih likvidacija bez suđenja ili sa montiranim procesima, preko kolektivizacije i prinudnog otimanja svojine, do fizičkih i psihičkih zverstava počinjenih u zatvorima i logorima, sve u ime komunističke partije, vođe i ideologije, tadašnje vlastodršče nisu opterećivali krvavi tragovi, neupitni dokazi i živi svedoci jer su samouvereno usmeravali društvo ka utopiji bratstva i jedinstva.

Kao organizacija koja se, između ostalog, bori protiv svake vrste političkog nasilja, nastavićemo da podržavamo ovakve inicijative koje pokreću ozbiljne rasprave o zrelom i odgovornom prihvatanju tekovina prošlosti.

Miloš Nikolić, predsednik Libeka.


Libek zahteva smenu Radomira Počuče

PETAK, 28.03.2014.

Slika

Libertarijanski klub Libek zahteva hitnu smenu portparola antiterorističke jedinice MUP-a Srbije zbog poziva na linč pripadnica nevladine organizacije Žene u crnom.

Javni Fejsbuk status Radomira Počuče, u kom poziva "gospodu huligane" da se ujedine i fizički napadnu Žene u crnom dok budu obeležavale godišnjicu zločina nad albanskim civilima, predstavlja izuzetnu pretnju po bezbednost kako pripadnica Žena u crnom, tako i svih drugih građana Srbije koji bi se usudili da javno istupaju po različitim osnovama. Libek smatra da bi nekažnjavanje ovog čina portparola MUP-ove jedinice u isto vreme predstavljalo opasan presedan, koji bi se otvorila vrata ekstremizmu širih razmera, jer bi na taj način postalo jasno da Vlada Republike Srbije, posredno ili neposredno, podstiče na nasilje umesto da svoje građane obezbeđuje od nasilja.

Libek poziva nadležne organe i ministra unutrašnjih poslova da u najkraćem mogućem roku smeni Radomira Počuču sa funkcije u jedinici MUP koju je kompromitovao. Posao policije je da štiti i obezbeđuje građane Srbije, a ne da služi kao kanal za ispoljavanje mržnje i ukoliko smena Radomira Počuče izostane, Libek će smatrati da Vlada Srbije stoji iza ovih poziva na nasilje


Rentseeking ponašanje sindikalnih lidera u procesu reforme radnog zakonodavstva 2013-2014

AUTORI: NIKOLA PARUN

Slika Tekst Nikole Paruna bavi se ponašanjem lidera reprezentativnih sindikata u procesu reforme Zakona o radu 2013/2014. godine. Teza je da, pored svih političkih motiva koje sindikalni lideri imaju, na njihovo ponašanje utiče i lični materijalni interes zbog privilegija koje im aktuelni Zakon o radu donosi.

Šesti rođendan Libeka

SREDA, 22.01.2014.

Slika

Naš šesti rođendan obeležili smo u utorak 21. januara u ustanovi kulture Vuk u Beogradu. Osim naših alumnista, domaćih i međunarodnih partnera sa kojima sarađujemo od svog osnivanja, kao naši gosti pojavili su se i predstavnici političkih partija, NVO, medija, mladi preduzetnici, istaknuti privrednici.

Tokom proslave, gostima su se obratili Miloš Nikolić, predsednika Libeka, Đorđe Trikoš, programski direktor i Petar Čekerevac, izvršni menadžer. Naši gosti su, takođe, prisustvovali premijernom prikazivanju video klipa povodom šest godina rada Libeka koji će uskoro biti dostupan i na internetu. 

Zahvaljujemo svima koji su doprineli našem dosadašnjem razvoju. Zajedno sa vama širimo misiju slobode i odgovornosti. 


Zaustavimo zastrašivanje novinara!

UTORAK, 21.01.2014.

Slika

Budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije do ovog trenutka nije demantovalo upad policije u stan novinarke Lili Linč, pozivamo ministra policije da kazni odgovorne službenike MUP-a u skladu sa zakonom.

Libertarijanski klub Libek najoštrije osuđuje neovlašćeni ulazak pripadnika policije, koji se po svoj prilici desio u noći između nedelje i ponedeljka, u stan u kojem živi Lili Linč, urednica magazina Balkanist.

S obzirom na okolnosti ulaska u novinarkin stan, to jest upada izvedenog mimo procedura i uz ozbiljno narušavanje privatnosti, kao i činjenicu da je upravo internet magazin koji ona uređuje u skorije vreme objavljivao tekstove o koncentraciji vlasti u rukama prvog potpredsednika vlade, Aleksandra Vučića, smenama u vojnim službama bezbednosti i ministarstvu odbrane, o novoj krizi na severu Kosova, kao i mogućoj korupciji u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), strahujemo da je po sredi vid zastrašivanja novinara u poznatom diktatorskom maniru.

Uloga policije nije da uteruje strah u kosti medijima upadanjem u njihove stanove, već upravo da obezbeđuje građane od takvih ili sličnih upada ili drugih krivičnih dela.

Zahtevamo od ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića, da u najkraćem roku kazni odgovorne za ovaj čin. Libek neće ostati nem na ovakvo kršenje privatnosti, na povredu stana i fizičkog integriteta državljana bilo koje zemlje, i ubuduće ćemo biti posebno angažovani u uzbunjivanju i animiranju javnosti pri svakom nagoveštaju gušenja slobode govora u Srbiji.


U ime slobode, demokratije i reforme

UTORAK, 31.12.2013.

Slika

Tribina Posao za Srbiju – u susret izmenama Zakona o radu, mogla je biti još jedna u nizu tribina organizovanih sa ciljem upoznavanja studenata – a zašto da ne i prevashodno studenata, da prostiš klasno senzitivni čitaoče! – sa merama koje nadležna ministarstva (u dobroj nadi to pretpostavljamo) planiraju da sprovedu u oblasti radnog zakonodavstva . Ovu pak poslednju u nizu decembarskih tribina, u organizaciji Studenata za slobodu Pravnog fakulteta, na kojoj je svoje učešće uzeo i ministar privrede Saša Radulović, obeležili su ponajmanje zaključci u vezi sa tim da li su nam predložene izmene potrebne ili nisu. Obeležile su je, s jedne strane, loše raspoložene vođe pojedinih sindikata, koje su tribini – valjda u želji da na sebi svojstven način prisutnim studentima stave do znanja šta misle o predloženim reformama – prekratili trajanje upotrebom instrumenta široj javnosti poznatog kao vuvuzela, i, sa druge strane, pojedini tabloidni mediji, koji su pomenuti performans sindikalaca iste večeri spretno iskoristili kako bi nastavili sa višenedeljnim otrovnim napadima na ministra Radulovića, dodatno podgrevajući već kreiranu atmosferu linča (besramno insinuiranje nasilja u porodici i izmišljanje tobožnje napaćenosti Radulovićevih vozača kao da nisu bili dovoljni – svemu je bilo potrebno pridodati svojevrsnu akademsku notu: "studenti ismejali ministra" – zaključuje ugledni beogradski list).

Nakon sve pometnje koju je u javnosti izazvala ova tribina, i sâm Libek, ispred kojeg se usuđujem pisati, je u zbivanjima na tribini posvećenom autorskom tekstu jedne od učesnica tribine, ekonomske novinarke Danasa, Ruže Ćirković, implicitno označen maltene kao nekakva konspirativna grupa koja, u saradnji sa sebi bliskim studentskim organizacijama, vedri i oblači po beogradskim fakultetima – ali i šire – i koja samim tim što se zalaže za tržišne reforme mora biti da zastupa i neke opskurne interese jednako zlih i oholih kapitalista, da predstavlja njihov "udarni megafon". Mora biti da je Libek ta potplaćena organizacija okupljena s ciljem da dodatno unesreći neoliberalnim kapitalizmom pokošeni narod Srbije, radnike i njima naklonjene sindikate. Ruža se tako, pomalo uznemireno, priseća da je i njen otac "imao poslovnog partnera u Nemačkoj", da je ovaj "bio vrlo lep čovek iako je preko lica imao uočljiv ožiljak". te da su se "tim ožiljkom identifikovali u davna vremena pripadnici nekog studentskog udruženja". "Nije mu o tome", veli Ruža, "ostao dobar utisak". Mora da su i Libek i njemu naklonjeni studenti, pomisliće iskusna novinarka, svi odreda okupljeni u nekakvoj zloj nameri da u okultnom zanosu idejama anglo-saksonskog tipa zavedu nevine studentkinje i studente Univerziteta u Beogradu – kao i sav radni narod kontinentalne Srbije – da ih pridobiju za svoju ideju daljeg unesrećivanja svih onih koji zbog kapitalizma u Srbiji silno pate.
"U čije ime vi govorite?", pita se Ruža Ćirković?

U UME SLOBODE: Libek je organizacija koja okuplja ljude koji smatraju da je država Srbija najodgovornija za aktuelno stanje ličnih i ekonomskih sloboda građana Srbije, za ukupno stanje u srpskoj ekonomiji, a samim tim i za položaj radnika, nezaposlenih i socijalno ugroženih slojeva generalno. Libek je tribini prisustvovao zato što su poreska opterećenja rada u Srbiji, porezi i doprinosi, među najvišim u Evropi i zato što je regulacija radnih odnosa predviđena važećim zakonom o radu pogubna po one koji se nalaze u najlošijem materijalnom položaju – nezaposlene, radnike u sivoj zoni i zaposlene u privatnom sektoru (dakle, kategorije sa najnižim primanjima). Libek govori u ime poreskih obveznika Srbije, u ime novca koji se oduzima legalno uposlenim građanima Srbije zarad finansiranja privilegija užih slojeva stanovništva, novca koji se baca u bunar javnih izdataka za subvencije i primanja partijskih nameštenika u preglomaznom javnom sektoru, sindikalnih vođa tobože zabrinutih zbog položaja radnika i, najzad, samog partijskog aparata koji egzistira na tim i takvim transferima.

U IME DEMOKRATIJE: Studenti za slobodu – Pravni fakultet su Libeku ukazali čast i naklonost (uveravam vas da nema razloga da sumnjate u povezanost i ideološku bliskost naših organizacija, ali ni u organizacionu i ličnu autonomiju naših kolega sa Pravnog fakulteta) i time što je koordinator Istraživačke jedinice Libeka, Mihailo Gajić, prihvatio poziv da moderira tribinu na kojoj ste i vi, koji zazirete od "anglosaksonskog-modela radnih odnosa", imali priliku da kažete svoje viđenje na temu predloženih izmena važećeg zakona o radu. Otuda iznenađuje vaše nekorektno izveštavanje prema kojem Mihailo i nije tribinu vodio "baš kao neutralan medijator". Tim pre nas iznenađuje takva kvalifikacija što svako ko je tribini prisustvovao zna da su dame i gospoda iz sindikata ne samo imali priliku da govore, već i da su sebi dali tu slobodu da u potpunosti uzurpiraju vreme za postavljanje pitanja, osiono i bezobrazno, kako to obično i rade. Ta latentna demonstracija moći jedne grupacije u ovom društvu – kojoj je u interesu sve samo ne promena koja bi ugrozila njihove zakulisne i vidljive privilegije – upravo oslikava aktuelnu raspodelu uticaja u srpskom društvu: "Ministre, pazi 'vamo, neće vam to proći!" – poručuju sindikalisti. Studentima poručuju da zaborave na svoje mesto na tribini, jer tako im beše došlo, da opstruiraju i ometaju zdravu raspravu na temu predloženih promena.

U IME REFORME: Uveravamo vas ovom prilikom da neće biti prevelike potrebe za tim da istražujete to odakle dolazimo, ko smo, šta smo i šta želimo. Uvek ste dobrodošli u Libeku, toplo ćemo vas primiti. Uverićemo vas da oni koji nas podržavaju ne nose ožiljke koji su prestravili vas i vašeg oca (niti mi niti oni nismo imali dovoljno vremena da se u svojoj borbi za slobodu vidnije ispovređujemo). Mi smo sami sebe izgradili i jednako slobodno smo stali uz sve one koji su se zauzeli za promene koje svim našim građanima, a pre svih najugroženijim slojevima u društvu, treba da donesu bolji život i više prilika za napredak. I u narednoj godini ćemo podržati i stati uz sve one koji, poput Saše Radulovića, ne mažu oči prevarenim građanima Srbije, koji im ne obećavaju ništa osim pregalništva i napora, koji im govore istinu o stanju u državi. Mogu umilni SKOJ-evci, akademskoj i široj javnosti poznati po nasilnom prekidanju tribina naših prijatelja iz Studenata za slobodu Filozofskog fakulteta, da "lože" i da se "lože" do mile volje, da glume "udarne megafone" radničke klase, ali mi toj grupi ionako ne posvećujemo preterano veliku pažnju. Mogu i mediji da nastave da manipulišu, podmeću noge onima koji pokušavaju da grade, koji pokušavaju da otvore ventile i oslobode društvo tog pritiska privilegovanih slojeva društva – samo će nam dodatno dati na značaju. Na isti način na koji ste i vi to, hteli - ne hteli, svojim tekstom uradili.

Hvala, Ružo! Slobodni i odgovorni građani Srbije vas pozdravljaju i žele svako dobro u 2014. godini – žele vam slobodu od partija, sindikata, tabloidnih medija i njima nalik delova društva.

A i tebi, dragi čitaoče. Odbrani svoj novčanik naredne godine! Ne daj da te ponižavaju najgori u našem društvu! Zajedno za slobodu, demokratiju i reforme! Srećna ti nova godina!


Đorđe Trikoš, Programski direktor Libeka


Libekova anketa o reformama Saše Radulovića

NEDELJA, 29.12.2013.

Slika

Pozivamo vas da popunite anketu koju je pripremio Istraživački tim Libeka o započetim i predloženim reformama Saše Radulovića, ministra privrede.

Anketa je u potpunosti anonimna i možete da je uradite samo jednom. Svrha ankete je da utvrdimo na koji način građani Srbije doživljavaju započete i predložene reforme.

Klikntite ovde da biste otvorili ANKETU.


Slobodni i odgovorni i u 2014. godini

SUBOTA, 28.12.2013.

Slika

Dragi prijatelji slobode,

Godina na izmaku bila je jedna od najuspešnijih u našem šestogodišnjem postojanju.

Tokom 2013. godine, pre svega, strateški smo utemeljili tri ključne oblasti našeg delovanja – obrazovanje, javno zagovaranje i istraživanje.

Učvrstili smo i znatno proširili mrežu domaćih i međunarodrnih saradnika i partnera.

Naši predstavnici učestvovali su na najrelevantnijim međunarodnim i regionalnim konferencijama i seminarima.

Akcije koje smo sproveli učinile su nas vidljivim u medijima, nastavljajući izgradnju imidža doslednosti i kreativnosti naše organizacije.

Programom druge Akademije liberalne politike težili smo da ostvarimo ravnotežu između različitih pristupa u tumačenju izazova sa kojima se slobodni pojedinac suočava u savremenom društvu. Naši predavači nadahnuli su polaznike podsticajnim i često provokativnim pristupom da bez uzdržavanja propituju ustaljene i prividno nejasne političke procese u kojima svi učestvujemo. Unapređujući program u odnosu na prvu generaciju Akademije, stvorili smo i novu kreativnu oblast tumačenja kroz razmatranje značajnih književnih dela, filmskih ostvarenja i političkih dokumentaraca.

Uz Akademiju, tokom prethodne godine, održali smo i četiri seminara za srednjoškolce Politika Pojedinca, u Nišu, Kragujevcu i dva puta u Beogradu, što je najviše održanih seminara za srednjoškolce tokom jedne godine. Posle svakog od tih seminara, često nenameravano iznesem utisak kako me iz godine u godinu oduševljava sve veći nivo spremnosti tih mladih ljudi da na našim programima proširuju svoja znanja.

Vizija naših obrazovnih programa ostaje da podstičemo, pre svega, mlade da učvrste osećaj individualne slobode i odgovornosti, kao i da što uspešnije razotkrivaju dijagnoze savremenih političkih i ekonomskih pojava i zabluda.

Uporedo sa obrazovanjem, u prvoj polovini godine započeli smo i video serijal Pop Ekonomija, koji je na pola puta između obrazovanja i javnog zagovaranja. Osam video klipova koje smo objavili na našem portalu ne samo da objašnjavaju poreklo mnogih ekonomskih problema, već gledaoce podsećaju kako se ti problemi praktično odražavaju na nas i na naš novčanik.

Uviđajući da je neophodna mnogo šira javna akcija, kako bismo doprli do što više ljudi, započeli smo stvaranje Fiskalne koalicije Odbrani novčanik. Vrhunac našeg javnog zagovaranja za niže poreze, manju regulaciju i obuzdavanje rasta javnog duga, svakako, su i Festival i Marš poreskih obveznika održani u junu.

Više od 400 građana na ulici, tri zapažene javne tribine u Domu omladine i nekoliko hiljada potpisnika Povelje poreskih obveznika, vidljive su političke pojave nečega što se dugo, temeljno i odgovorno planiralo. Tim posvećenih saradnika, koji su učestvovali u akcijama, uglavnom čine polaznici naših programa i potvrda su autentičnog odnosa koji Libek ima sa svim svojim polaznicima.

Delovanje Fiskalne koalicije Odbrani novčanik nastavilo se uličnim akcijama tokom narednih meseci, a javnost je posebno prepoznala predlog Vlade Republike Srbije da poveća niže stope PDV-a. Sarađujući sa udruženjem hotelijera HORES i ostalim zainteresovanim pojedincima, izvršili smo udruženi pritisak u javnosti što je rezultiralo odlukom Vlade da odustane od prvobitne odluke i porez na hotelske usluge poveća samo za 2 odsto, umesto za 12, kako je prvobitno planirano.

U poslednjem tromesečju godine razradili smo planove za početak rada Istraživačke jedinice i za prijem mladih ekonomskih istraživača. Osim ekonomije, počeli smo da se bavimo i sistematičnijim istaživanjem svakodnevnih društvenih problema u sklopu posebnog obrazovnog programa.

Godinu završavamo objavljivanjem konkursa za upis treće generacije naše Akademije liberalne politike koja počinje sa radom u februaru 2014. godine.

U ime Libek tima, želim vam da u novoj godini slobodnije razmišljate o svojim vizijama i da odgovorno savladavate izazove koji stoje na putu njihovog ostvarenja.

 

Miloš Nikolić
predsednik Libertarijanskog Kluba Libek


Demanti Libeka povodom saopštenja sindikata "Sloga"

PETAK, 27.12.2013.

Slika

Libertarijanski klub Libek negira da je "režirao i cenzurisao" panel pod nazivom "Posao za Srbiju", kako u saopštenju za medije navode Udruženi sindikati Srbije "Sloga". Organizator skupa bila je studentska organizacija Studenti za slobodu, Pravni fakultet, regsitrovana na Pravnom fakultetu, na kom se i odvijao uredno prijavljen panel. Jedina veza Libeka sa organizacijom skupa bio je Mihailo Gajić, šef Istraživačke jedinice Libeka, koji se odazvao pozivu Studenata za slobodu i pristao da, kao ekonomski stručnjak, moderira skup na kom su učestvovali ministar privrede Saša Radulović, novinarka lista "Danas" Ruža Ćirković i Boško Mijatović iz Centra za liberalno-demokratske studije.

Ovaj skup je zamišljen kao panel akademskog tipa na kojem bi se polemisalo o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Međutim, od početka skupa, predstavnici sindikata "Nezavisnost" i "Sloga", podržani od strane pojedinih ekstremnih levičarskih grupacija, opstruirali su akademski ambijent i uljudnu diskusiju glasnim dobacivanjem, skandiranjem i duvanjem predsednika "Sloge", Željka Veselinovića, u minijaturnu kopiju južnoafričkog instrumenta vuvuzela. Neke od tih neprimerenih činova, koji pokazuju i motive njihovog dolaska na panel, možete da vidite na snimku sa sajta Youtube koji Vam dostavljamo u prilogu. Zbog takvog ponašanja sindikata, studenti su bili onemogućeni da prate i učestvuju u civilizovanoj raspravi o izmenama Zakona o radu. 

Libertarijanski klub Libek oštro osuđuje ponašanje ovih sindikata, rušenje akademske atmosfere na Beogradskom univerzitetu, kao i sprečavanje otvorene rasprave o najvažnijim reformskim zakonima. Ambijent u kom nasilje i pretnje odnose prevagu nad argumentima nije zdrav ni za koga, a posebno ne za preko milion i 200 hiljada nezaposlenih i neprijavljenih građana naše zemlje, koji najviše trpe zbog rigidnog radnog zakonodavstva.

Nastavićemo da podržavamo svaku ozbiljnu reformu radnog zakonodavstva koja vodi smanjenju nezaposlenosti i rastu blagostanja građana Srbije.


Konkurs za Akademiju liberalne politike 2014

SREDA, 25.12.2013.

Slika

Libertarijanski klub – Libek, uz podršku Global Philanthropic Trust i Friedrich Naumann Stiftung, raspisuje

KONKURS

za upis treće generacije polaznika Akademije liberalne politike, našeg jednosemestralnog programa koji će biti realizovan u periodu od februara do juna 2014. godine u Beogradu.

ČITAJ DALJE

Akademija liberalne politike (ALP) je najopsežniji obrazovni projekat Libeka u našoj šestogodišnjoj istoriji i predstavlja najkrupniji iskorak u pravcu kvalitetnijeg obrazovanja za slobodu. Ponosni smo na intelektualni imidž ALP-a koji smo izgradili sa prethodne dve generacije polaznika.

Program će obuhvatati različita polja interesovanja. Jednom sedmično polaznici će, u sklopu glavnog programa, pohađati po dve jednoipočasovne lekcije. Studenti će imati prilike da se podrobnije upoznaju sa najznačajnijim principima političke filozofije liberalizma, sa osnovnim zakonitostima tržišne ekonomije, kao i determinantama političkog odlučivanja. Program je zamišljen tako da unapredi akademske, ali i kapacitete za praktično javno delanje polaznika, pa će njime biti pokriven i rad na analizi i zastupanju javnih politika.

Jednom nedeljno, u okviru kreativnog programa, biće organizovane rasprave o filmovima, književnim i umetničkim delima, tematske diskusije sa relevantnim gostima, nagradno pisanje i objavljivanje eseja i radova kao i studijske posete ili rekreativne aktivnosti.

Nastavu će izvoditi stručnjaci, profesori, političari, analitičari i aktivisti iz zemlje i inostranstva, kao i predavači iz Libeka. Program će biti uobličen tako da maksimalno uvažava svakodnevne obaveze studenata na fakultetima.

Pravo da se prijave na konkurs ostvaruju svi zainteresovani studenti osnovnih studija privatnih i državnih univerziteta u Srbiji. Iznos kotizacije je 10.000 dinara, a polaznicima će biti pružena mogućnost uplate datog iznosa u pet mesečnih rata.

Libek će posle procesa selekcije dodeliti ČETIRI PUNE STIPENDIJE odabranim učesnicima.

Kotizacija pokriva:

  • tekuće troškove programa u vidu nastavnog materijala, korišćenje knjiga, publikacija i ostalih sadržaja,
  • Libek će polaznicima akademije obezbediti mogućnost savetovanja u respektabilnim akademskim i političkim institutima, kao i pristup biblioteci sačinjenoj od atraktivne strane i domaće literature.

Svim učesnicima koji uspešno završe program biće ponuđene mogućnosti daljeg usavršavanja u Srbiji i inostranstvu, kroz seminare, prakse ili konferencije.

Rok za prijavu na konkurs je 24. januar 2014 godine.

Prijavite se online na ovom linku!


Prijavite se na naš newsletter!
Nećemo Vam nikada slati spam niti prosleđivati Vaše podatke trećim licima (jedini izuzetak je MailChimp, čiju platformu koristimo za slanje newsletter-a).